Ook de Krachtcentrale in Huizen krijgt een plekje op de baan, wel met een gefingeerde spoorbrug. 

Kalkovens

In Nederland waren in de 20e eeuw ongeveer 100 kalkovens. Tussen 1914 en 1918 werden aan de kop van de haven van Huizen, bij bouwmaterialenhandel Vos, vier kalkovens gebouwd. Via de haven werden schelpen en brandstof aangevoerd.

In de ovens werden de schelpen gebrand en ontstond ongebluste kelk. In het leshuis, naast de ovens, werd de gebrande kalk met water geblust en vielen de schelpen uiteen tot kalkpoeder. De kalkpoeder werd in de bouw gebruikt.

In 1989 werden de ovens gesloopt en in 1997 werden ze, iets dichter bij de haven, herbouwd. De ovens vormen een industrieel monument; ze zijn beschermd als provinciaal monument.

Station Gooische Stoomtram Huizen

Het station aan de Naarderstraat in Huizen werd in 1917 gebouwd door architect Ph. J. Hamers te Watergraafsmeer. Opdrachtgever was de Gooische Stoomtram, die Amsterdam Weesperpoort verbond met onder andere Laren en Hilversum.

Het station stond aan de Naarderstraat, nabij het vroegere gemeentehuis (thans Notariskantoor).

Op de foto is achter het station de muur van de Oude Begraafplaats nog te zien.

Het station is gesloopt omstreeks 1960.

Huizer molen

De Huizer molen, een houten standerdmolen, het oudste molentype dat ons land kent. De molen is vermoedelijk gebouwd rond 1758 en stond op de Molenberg in Huizen. (foto rechtsboven)

In 1916 werd de molen afgebroken en de Molenberg afgegraven. De molen werd verkocht voor fl. 150,- aan het Openlucht Museum in Arnhem Daar is de molen nog steeds te bewonderen. (foto rechtsonder) 

De molen is een aantal malen gerestaureerd. De molen op de modelbaan heeft een gele kleur, dat is volgens oude schilderijen de originele kleur geweest.

De Huizer Molen is in 1916 verplaatst naar het Openlucht Museum, maar de MSCH heeft de molen teruggehaald en herplaatst aan de Oude Haven

Het afgebroken station van Huizen dat aan de Naarderstraat stond, is herbouwd bij de MSCH en te vinden aan de Oude Haven

 

De Oude Haven van Huizen, met de Kalkovens, de Botterwerf en het Oude Station (wat aan de Naarderstraat stond)